هر باغداری که برای باغ خود از چند کود تقویتی استفاده کرده باشد، حتما یکی از آنها، کود آهن میباشد زیرا بار ها شاهد کمبود آهن در گیاهان خود شده است. یکی از ضروری ترین عناصر ریزمغذی برای تمامی گیاهان، آهن میباشد که گیاه بدون این عنصر نمیتواند کلروفیل تولید کند و در فرایند فتوسنتز اختلال ایجاد شده، در نتیجه رشد گیاه متوقف میشود. در اکثر خاکها عنصر آهن وجود دارد ولی به دلایل مختلفی در دسترس گیاه نمیباشد.در این مقاله راهکار هایی برای جذب بیشتر عنصر آهن گفته شده، معرفی کود کلات آهن و 17 علائم کمبود آهن در گیاهان پرداختهایم.
1- کود کلات آهن استفاده بکنیم یا کود آهن
اهمیت و نقش غیرقابل انکار این عنصر در فتوسنتز گیاهان، باعث ساخته شدن کود آهن برای گیاهان شد که از نوع DTPA و EDTA است که یک مشکل بزرگ دارد؛ این نوع در خاک های قلیایی قابل جذب نیستند و بعد از کوددهی مجددا شاهد کمبود این عنصر در گیاه هستیم. این اتفاق به دلیل تبدیل آهن به رسوب هیدروکسید میباشد.
برای حل این مشکل ایزومر جدیدی از آهن و کلات تشکیل شد که علاوه بر اینکه در هر نوع خاکی قابلیت بقا دارد، توسط گیاهان نیز قابل جذب میباشد، این ترکیب جدید Fe-EDDHA نام دارد که همان کود کلات آهن میباشد.
2- نقش آهن در گیاهان
آهن نقش های حیاتی در گیاه دارد از جمله:
- تقویت و مستحکم نمودن ریشهها؛
- افزایش سطح شادابی و زیبایی ظاهری گیاه؛
- افزایش میزان گلدهی و محصول دهی؛
- افزایش میزان رشد برگ ها و ریشه ها؛
- جلوگیری و رفع زرد شدن و کلروزه شدن برگها و ساقه؛
- ساخت و سنتز کلروفیل؛
- جلوگیری از ریزش برگها؛
- بهبود در تنفس و فرایندهای اکسید و احیا در گیاه؛
- پیشگیری و درمان بیماریهای گیاهی؛
- کمک به جوانهزنی گیاه؛
- افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش؛
- بهبود رشد؛
- نقش در سیستم گردش مواد مغذی در گیاه؛
- تشکیل کلروفیل؛
- نقش در فعال کردن آنزیمها؛
- نقش در ساخت پروتئین؛
- نقش اساسی در تنفس سلولی.
3- موانع جذب آهن توسط گیاه
قابلیت جذب آهن توسط گیاه تحت تاثیر عوامل زیر می باشد:
- PH خاک؛
- عدم تهویه کافی خاک؛
- کمبود مواد آلی و یون بیکربنات.
چگونگی تنظیم pH خاک
بالا بودن ph خاک (بالای 7) نشان دهنده قلیایی بودن خاک میباشد که گیاه در این بستر نمیتواند به خوبی آهن را جذب کند. در اینصورت یا از کود کلات آهن استفاده کنید یا بهتر است PH خاک را تنظیم کنید و سپس کوددهی را انجام دهید. برای تنظیم PH خاک از هیومیک اسید استفاده کنید که باعث تنظیم ph خاک میشود. کود های دیگری در بازار وجود دارند که سبب تنظیم ph میشوند، اما بهترین آن ها مخصوصا برای گیاهان آپارتمانی هیومیک اسید میباشد.
مطالعه بیشتر: PH خاک چیست؟
4- علائم کمبود آهن در گیاهان
اگر در گیاهان این عنصر کم شود، بین رگ برگهای آن زرد و رنگ رگ برگ های آن سبز میماند. این نشان دهنده کمبود آهن در گیاهان میباشد. همچنین توقف رشد گیاه از نشانه های کمبود این عنصر است. اگر خاک شما قلیایی میباشد مطمئن باشید که گیاه شما نمیتواند این عنصر را جذب کند به اقدام به کوددهی کنید.
5- سخن آخر
تمام نهالستان ها و درختان میوه، قطعا هر سال دچار کمبود آهن خواهند شد. آهن در شکل گیری میوهها و کیفیت محصول نقش بسیار زیادی دارد.برای جذب این عنصر نکاتی هم باید توجه کنیم؛ از جمله انتخاب چه مدل از کود و تنظیم PH خاک. همانطور که مطالعه کردید PH خاک نقش اساسی در جذب مواد مغذی توسط گیاه دارد و این موضوع ارتباط مستقیم در استفاده کردن از کود آهن میباشد. شما یا میتوانید اول اقدام به متعادل کردن ph خاک با استفاده از هیومیک اسید کنید یا اینکه از کود کلات آهن استفاده کنید.